Etykiety

środa, 10 marca 2010

Zupa z pieczonego czosnku


Przepis zapożyczony z bloga wegetarianki Zapowiadała się super i tak też smakowała.

Składniki:


6-7 główek czosnku
włoszczyzna
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

łyżka majeranku
łyżka tymianku

liście laurowe
ziele angielskie

sól, pieprz do smaku

oliwa


Główki czosnku przekroić na pół, polać oliwą i piec w piekarniku na blasze ok godziny do zbrązowienia.
W tym czasie wstawiamy startą na tarce włoszczyznę w 2,5 l wody. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucić wypłukaną kaszę, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Po 15 min wsypać majeranek i tymianek.
Po ok godzinie czosnek wyciągnąć z piekarnika i ściskając od dołu należy wyłuskać go na blendera. Dolać odrobinę zupy i zmiksować.
Dodać do zupy i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec doprawić pieprzem jeśli ktoś lubi i oliwą z oliwek.

Zupa naprawdę smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz