
Przepis zapożyczony z bloga wegetarianki Zapowiadała się super i tak też smakowała.
Składniki:
6-7 główek czosnku włoszczyzna
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
łyżka majeranku
łyżka tymianku
liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz do smaku
oliwa
Główki czosnku przekroić na pół, polać oliwą i piec w piekarniku na blasze ok godziny do zbrązowienia. W tym czasie wstawiamy startą na tarce włoszczyznę w 2,5 l wody. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucić wypłukaną kaszę, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Po 15 min wsypać majeranek i tymianek.
Po ok godzinie czosnek wyciągnąć z piekarnika i ściskając od dołu należy wyłuskać go na blendera. Dolać odrobinę zupy i zmiksować.
Dodać do zupy i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec doprawić pieprzem jeśli ktoś lubi i oliwą z oliwek.
Zupa naprawdę smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz