Etykiety

sobota, 1 stycznia 2011

Śledzie na dwa sposoby

Nasze ulubione wersje matjasowych smakołyków.

1. Śledź z cebulką i rodzynkami na czerwono.

SKŁADNIKI:
- matjasy
- cebula
- rodzynki
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy do smaku (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie)
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Cebulę szklimy na patelni w dużej ilości oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeśli mamy i lubimy dodajemy łyżeczkę miodu. Kiedy całość przestygnie układamy w słoiku warstwami: matiasy, cebulka, rodzynki. Ilość warstw powtarzamy tyle razy ile nam się zmieści w słoiku. Dosypujemy przyprawy, jesli trzeba dolewamy oleju z butelki tak aby zakrył całość.

2. Śledzie w czosnku i majeranku

- matjasy
- czosnek
- majeranek

Matjasy kroimy na kawałki i każdy kawałek nacieramy zgniecionym czosnkiem i otaczamy w majeranku. Wkładamy do słoika i zalewamy olejem. Najlepsze po kilku dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz