Etykiety

sobota, 1 stycznia 2011

Najlepsze ciasto na pizze + sos

Testowałam róże przepisy na ciasto aż w końcu trafiliśmy na ten jeden, jedyny, najlepszy. Przepis znaleziony w necie tutaj

SKŁADNIKI NA CIASTO:
 - 3 szklanki mąki
- pół kostki drożdży
- 2-3 łyżki stołowe oleju lub oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
- po pół płaskiej łyżeczki soli i cukru 


Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, można je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem.


SOS:
- pół słoika koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
- oregano, bazylia – płaska łyżeczka


Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników.


Całość piec 11-12 min

3 komentarze:

  1. Dziś wypróbowałam ... pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe jest to ciacho na pizzę, a sosik jak z Da Grasso:) brawo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście, zarówno ciasto jak i sos po prostu przepyszne. Chociaż ja zrobiłabym go z prawdziwych pomidorów. ;) ale zdecydowanie to jeden z lepszych przepisów na pizzę jakie w życiu robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń